Trygt børneliv
Aktiv fritidsliv
Fjordudsigt
Friskole og fribørnehave
Tæt på Ringkøbing
Fællesskab for alle

Nyheder

VUIF gymnastikopvisning

Lokalopvisning lørdag den 2. marts kl. 11.00 på Fjordvang Efterskole

VUIF's mange gymnaster viser, hvad de har arbejdet med i løbet af vinteren, og stor gæsteopvisning ved Ågård Efterskole.

Eftermiddagen slutter af med kaffebord.

Alle er velkommen.

Drivvejen på cykel

4. 7. juli 2019:

Velling - Husum. 220 km på 4 dage.

Vi mærker ånden fra studedriverne, fornemmer tiden, får masser af frisk luft og motion - og så endda i godt selskab.

Drivvejen er betegnelsen for et net af historiske veje gennem Vest- og Sønderjylland, som handelsfolk, studedrivere og rejsende har fulgt i århundrede. Okserne der var den største eksportvare, blev drevet til udskibningssteder i Sønderjylland og Tyskland.

Vi vil cykle turen de 220 km fra Velling til Husum med 3 overnatninger undervejs.

Der er arrangeret fælleslejr i eget telt og der vil være toilet og vand til rådighed. Vi bliver ledsaget af følgebil, der vil sørge for bagagetransport, samt fælles madordning.

Turen er for ALLE, både børn og voksne.

 

Multihus

 

Det går fremad som det skal med multihuset!

Huset havde i november rejsegilde, og taget er ved at være på. Kig endelig forbi, så I kan få en fornemmelse af de flotte rammer der venter Velling!

Westcoast Fairfood Festival

Gennem flere år har Forundringens Have i Velling afholdt høstmarked, hvor temaet har kredset om økologien. Mange har allerede fundet vej til haven, og har nydt mulighederne og fællesskabet, men i år prøver vi noget nyt!

Vi lader høstmarkedet vokse og giver det samtidig et nyt navn, der lægger op til yderligere vokseværk
– WESTCOAST FAIRFOOD FESTIVAL

Fra marked til festival, betyder at vi vil tilbyde vores gæster endnu mere. Vi vil tilbyde kunst, levende musik, workshops, performance teater og fortællinger sammen med boderne, som I kender fra tidligere år.

Økologi og bæredygtighed er ikke bare for gamle hippier eller smarte hipsters. Det er blevet en stor del af hverdagen for mange familier og her, i den yderste række på vestkysten, har vihyldet økologien og bæredygtigheden længe.I 2004 blev Forundringens Have omlagt til økologi og det skulle viste sig at være en stor succes med mange fremtidsmuligheder. I dag dyrkes haven 100 % økologisk og biodynamisk og er anlagt således, at alt hvad der vokser i haven kan spises. Det har mange allerede nydt godt af, og vi håber at se endnu flere i Forundringens Have når Westcoast Fairfood Festival ruller af stablen for første gang d. 1. september 2018.

Mere information og billetter kan købes på: https://billetto.dk/e/westcoast-fairfood-festival-billetter-302399

Så sker det!

Første spadestik til Velling multihal bliver taget fredag den 29. juni kl. 09.00.

Efter 6 års planlægning med til tider et skridt frem og to tilbage, er Velling friskole, Velling ungdoms- & idrætsforening og Velling Lokalråd, nu klar til at gå i gang med byggeriet af Velling multihus.

Det sidste års tid har arbejdet været koncentreret om finansiering. Med den store og meget overvældende lokale opbakning er det nu også muligt at få hallen udstyret med inventar, som giver endnu flere anvendelsesmuligheder. Til Velling sommertræf blev der samlet over 850.000 kr. ind, hvor ca. halvdelen kom fra det lokale erhvervsliv. Derudover har der tidligere været afholdt arrangementer til formålet, bl.a. et cykelsponsorløb, som gav 420.000 kr. I alt er der lokalt blevet samlet ca. 1.3 mio. ind af det samlede budget på 7,3 mio. Udover lokale midler er projektet også støttet af Ringkøbing-Skjern kommune, Velling Ungdom- & Idrætsforening, mens Velling Friskole finansier hovedparten. 

”Vi glæder os til at få den ekstra plads i hverdagen. 160 elever i en gymnastiksal er tæt og sjovt, men ikke optimalt”, siger skoleleder Peter Lindegaard. Og fortsætter: ”Behovet er her virkelig, også for Vellings aktive foreningsliv, som nu har mulighed for at tilbyde nye aktiviteter”.

Aftalen med lokale håndværkere blev underskrevet i sidste uge, og så snart børnene er gået på sommerferie rykker håndværkerne ind. Byggeriet kommer til at bestå af en multihal med tre badmintonbaner, springgrav og stortrampoliner.

Alle interesserede i projektet er velkommen til at deltage ved første spadestik fredag kl. 9.00, hvor der efterfølgende også vil være en kop kaffe.

Skræmmemaske fra Vesttarp, Velling Sogn

Herude på kanten af Ringkøbing Fjord ligger en fin lille landsby, hvor der en sommerdag i 1993 gik en amatør arkæolog. Han var i gang med at afsøge en mark med sin metaldetektor. Marken ligger nord for Vesttarpvej, nogenlunde på højde med Vestjyllands Højskole. Efter et stykke tid giver metaldetektoren udslag, og med sin feltspade vender han forsigtigt den mørkegrå sandmuld. Umiddelbart er der ikke noget at se, men detektoren insisterer på, at der gemmer sig noget i den lille bunke muld på spadens blad. Efter lidt søgen sker der det, at han ser lige ind i øjnene på et lille ansigt. Den lille maske er ikke meget større end en tommelfingernegl, og ikke nok med, at den stirrer på den heldige finder, den rækker også tunge af ham!

Det, han har fundet, er et unikt stykke danefæ i form af et mandsansigt, måske en maske, støbt i bronze i en støbeform. Bagsiden er hul. Ansigtet har udstående øjne, stump næse og et kraftigt overskæg. Læberne træder tydeligt frem og det samme gør tungen, der vrænger. Oven på hovedet sidder en hovedbeklædning, det kan være en hat eller hue.

Hele ansigtets form og udtryk daterer det til tiden omkring år 700, altså overgangen mellem yngre jernalder og vikingetid. Fra perioden, kendes fra Danmark andre små mandsfigurer af bronze, som typemæssigt er beslægtet med denne.

Den lille genstand er formentlig en skræmmemaske, som havde til formål at kyse onde ånder væk. Det er fristende at tro, at det er en gudeamulet, som skal forestille en af de nordiske guder, men det kan vi ikke sige noget sikkert om.
I folkemunde kalder vi masken for ”Loke i Velling”. Loke menes at være er et symbol på de kosmiske elementer, flammens eller åndens magter, der kæmper med Aserne. Kampen mellem det gode og det onde. Vi kan ikke leve uden Loke og derfor er han selvfølgelig også en del af os, her i Velling Sogn.

Vor dronning besøgte i 1993 Ringkøbing og byrådets gave til hende var en lille afstøbning i guld af det lille ansigt, som netop var blevet fundet, hvilket sikkert har glædet vores arkæologisk interesserede monark.
Det siges i øvrigt, at en af sognets kvinder fortsat bærer en kopi af masken.

Jens Bredholt, en af vore lokale billedkunstnere, har med vinkelsliber, krydsfinér og sort maling skabt en genfortolkning af masken, der pryder etiketten på denne vin.

Vi håber, du vil tage en dyb indånding og lade druen væde din gane, imens historiens vingesus gennemrisler din krop.

Tekst: Helle Henningsen, Velling
Billede: Jens Bredholt, Velling
Redigering og fri fortolkning: Danny Møller, Velling

Fællesspisning, Generalforsamling og orienteringsmøde ved Menighedsrådet

Velling Lokalråd inviterer:

Velling Forsamlingshus, Onsdag 18. april 2018

Program:
18.00 Fællesspisning

Menu:
Hamburgerryg med flødekartofler og grøntsager
Voksne 80 kr, Børn 40 kr.
Inkl. Postevand
Der kan tilkøbes øl og vand
Tilmelding til Gerda og Palle senest søndag 15. april 97321599

19.30 Generalforsamling ifølge vedtægter i Velling Lokalråd - se herunder
20.15 Orienteringsmøde ved menighedsrådet.
Menighedsrådet er vært med hjemmelavet Daim is med jordbærpure, kaffe/the
21.00 Forventet sluttidspunkt

Det er muligt at deltage i hele eller dele af arrangementet.
Vi håber på et godt og stort fremmøde.

Velmødt
Velling Lokalråd


Indkaldelse til ORDINÆR GENERALFORSAMLING
Onsdag den 18. april 2018 kl. 19.30 i Velling Forsamlingshus

Dagsorden
1. Velkommen
2. Valg af dirigent
3. Valg af referent og stemmetællere
4. Bestyrelsens beretning v. formand Svend Pedersen til godkendelse
5. Regnskab forelægges ved kasserer Knud Knudsen til godkendelse
6. Indkomne forslag
7. Opgaver det kommende år
8. Valg af bestyrelsesmedlemmer: Svend Pedersen: Modtager genvalg
Knud Knudsen Modtager genvalg
Boi Nielsen Modtager ikke genvalg
9. Valg til revisor
10. Beretninger fra ad-hoc udvalg: Sognearkiv og Toksvigfonden
11. Eventuelt
For at være stemmeberettiget til Generalforsamlingen skal du være medlem af Velling Lokalråd. Du kan blive medlem ved at overføre 75,- til konto nr. 7650 2417991 eller via Mobile Pay på 33517. Oplys dit navn og e-mail ved indbetalingen. Medlemskabet gælder et år.

Vel mødt
Velling Lokalråd

Velling Sogneblad

Instagram

Copyright © 2017. All Rights Reserved.